Håll kontakten trots långa avstånd

Nära fast långt borta: Tips för att upprätthålla relationer under långvariga arbetsprojekt på annan ort

Det är många människor över hela världen har familj och vänner på en plats och arbetar på en annan plats. Om avståndet är för långt för att pendla dagligen så är det ofta en utmaning att upprätthålla nära relationer, men det är inte omöjligt. Här är några tips för att hantera distansarbete utan att förlora kontakten med dina nära och kära.

Tekniska verktyg för kommunikation

Idag finns det tack och lov många olika appar, program och tekniska lösningar som underlättar kommunikationen med familjen på distans, som videosamtal, meddelandeappar och sociala medier. Med videosamtal kan även de yngsta familjemedlemmarna engagera sig i samtalen, och genom att se varandra (även om det bara är på en skärm) blir det känslomässiga avståndet lite mindre, även om det fysiska avståndet är stort.

Skapa rutiner kring kommunikationen

Genom att skapa en fast rutin blir det lättare att anpassa andra aktiviteter under dagen och frigöra tid, samtidigt. Diskutera hur ni kan skapa rutiner som passar er, även om ni har olika dagsscheman och kanske även befinner er i olika tidszoner. Passar det er bäst att ha korta godnattssamtal? Eller kanske är längre samtal på helgerna en bättre lösning för er familj? Oavsett är det bra att ha en plan, det underlättar för er att respektera varandras tid och minskar risken för att kontakten rinner ut i sanden.

Dela micro-händelser

Genom att dela foton, tankar och små ögonblick under dagen skapas en känsla av samhörighet, även om ni inte är fysiskt tillsammans. Det är enkelt att skicka korta meddelanden under dagen, det behöver inte ta mer än en minut eller två. Det kan vara en bild på att solen som skiner, ett avslutat projekt, middag med kollegor eller ett minne du kom att tänka på. Genom att dela dessa små ögonblick inkluderar du dina nära och kära i ditt dagliga liv och visar att du tänker på dem.

Gör aktiviteter på distans

Utforska de olika sätten att ha gemensamma aktiviteter på distans. Under pandemin lärde vi oss mycket om hur vi kan umgås på distans, en erfarenhet som även är värdefull när man arbetar långt hemifrån. Detta kan göras genom klassiska videosamtal eller specialiserade appar. 

  • Arrangera en spelkväll med appar som Houseparty eller Jackbox Games, eller online-gaming via konsoler som Meta Quest eller Xbox Live.
  • Ha en virtuell middag, antingen en romantisk middagsdejt eller en större middagsbjudning över Zoom eller Skype.
  • Anordna filmkvällar tillsammans med synkroniserade skärmar med hjälp av tjänster som Netflix Party.
  • Träna tillsammans med anslutna fitnessappar som Zwift eller Squaddy.
  • Delta i onlinekurser tillsammans om ämnen av gemensamt intresse, som fotografi, målning eller språkinlärning. Ni kan diskutera era framsteg och dela erfarenheter.

Enkla vänlighetsgester

Överraska varandra med små omtänksamma gester, som att skicka virtuella kort, paket, blomleveranser eller digitala presenter. Det är ett tydligt sätt att visa att du bryr dig och vill hålla kontakten, även på avstånd.

Ha ett öppet sinne, och öppna öron

Diskutera hur ni kan fokusera på att skapa meningsfulla och kvalitativa stunder med er familj, även om tiden tillsammans är begränsad. Kvalitet är viktigare än kvantitet. Lyft även svåra ämnen som utmaningar och svårigheter som hemlängtan, känslor av isolering eller svårigheter att hantera konflikter på distans. Uppmuntra flexibilitet och anpassningsförmåga och försök att se möjligheter och positiva aspekter av att arbeta på en annan plats, både för individuell och familjens tillväxt och utveckling.